De groene saak

Permacultuur

In 2016 heb ik de jaaropleiding Permacultuur gevolgd bij Taco Blom in Utrecht. Permacultuur is volgens mij een veelbelovend ontwerpsysteem voor gezondere voedselsystemen, maar ook voor het inrichten van een eerlijker maatschappij en een rechtvaardiger geldstelsel kan (sociale) permacultuur richtlijnen bieden.

De aanleiding voor het volgen van deze opleiding waren mijn zorgen over de ontwikkelingen in de wereld. Alles moet steeds maar meer en we verzinnen van alles om de economische groei weer nieuw leven in te blazen. Maar is dat wel een goede zaak? We gebruiken nu al meer dan anderhalve wereld aan grondstoffen per jaar, dus het is misschien beter om te kijken hoe we op een verantwoorde manier juist een stapje terug kunnen doen.

Bijna alle ellende waar we in de wereld mee te maken hebben, is gelinkt aan ons corrupte geldstelsel. Ons geld is in handen van private, elitaire bankiersfamilies en niet meer in bezit van de gemeenschap. We zouden op complementair geld over kunnen schakelen om het huidige geldsysteem te omzeilen, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren. Dus is de vraag; wat kunnen we als burger dan nog wel doen?

Volgens mij moeten we terug naar de kern. Kijken waar het in het leven echt om draait en een beetje meer ’back to nature’. De mens is veel te ver van de natuur af komen te staan en ziet natuur als iets voor in de vakantie of het weekeind. Toch zijn we ook als mens gewoon een soort op deze aarde die onderdeel uitmaakt van het ecosysteem. Willen we gezond leven en minder last hebben van welvaartsziekten, dan zullen we gezonde voeding moeten nuttigen. En dus ook verbouwen. Lokaal geproduceerd voedsel vol met de voedingsstoffen die er in horen en gekweekt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. We moeten af van de grote monoculturen en het gesleep met voedsel over de hele wereld. Recentelijk hebben we met het uitbreken van de Coronacrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne kunnen ervaren hoe het mis kan gaan.

 
Voedselbos Ouwe-Syl

Om de daad bij het woord te voegen heb ik een ontwerp en een projectplan gemaakt voor een voedselbos in Oude Bildtzijl en samen met een aantal enthousiaste vrijwilligers zijn we momenteel bezig met het realiseren daarvan. De hele aanloop tot dit project ging niet van een leien dakje, maar met enthousiasme en doorzettingsvermogen hebben we het wel voor elkaar gekregen en op 2 nov 2020 kon eindelijk de schep in de grond. Een erg leuk en inspirerend project! Kijk voor meer info op www.voedselbosouwesyl.nl.

 

Hoe kan ik je helpen

Wil jij ook aan de slag met een permacultuur- of voedselbosproject? Misschien kan ik je helpen met de uitwerking van je plan. Ik kan je wensen overzetten in Adobe Illustrator in laagbestanden zodat je verschillende lagen over elkaar kan leggen en aan en uit kunt zetten. Maar ook meedenken met het ontwerp of het uitwerken van een projectplan behoort tot de mogelijkheden. En dit hoeft niet gelijk een voedselbos te zijn, maar kan ook kleinschaliger, zoals bijvoorbeeld een groen schoolplein. Kijk bij portfolio of informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden!.